Blog,  Felfedezés

Szerelem első látásra

Az első találkozás...

Tisztán emlékszem arra az érzésre, amikor először szippantottam magamba a sós levegőillatát! 20 éves voltam. Azelőtt még sosem jártam a tengeren. Annyira izgatott voltam, mint egy kisgyerek amikor a kezébe kapja a születésnapi ajándékát, és nem tudja óvatosan kinyitni, csak letépi a csomagolópapírt, közben majd kiugrik a szíve, és semmi másra nem tud gondolni, csak arra, …vajon az lesz amit várt? 

Crikvenica volt az úticél. Na nem azért mert én azt választottam, hanem mert éppen ott volt apartmanja valakinek, akit a társaság ismert. Én nem. De nem is érdekelt. Akkoriban így ment. Május volt. Kellemesen meleg majdnem nyár. Mindenki búvárfelszereléssel utazott. Nem, nem snooker, komplett könnyű búvár szerkó! 

Apropó, itt jegyezném meg, hogy a “könnyű” jelzés nem helytálló, mert baromira nehéz a palack, az öv, és mire az ember mindent magára húz, kifejezetten nehéznek érzi! 

Szóval ezen okból kifolyólag, ez nem egy egyszerű nyaralás volt, ahol egész nap csak sütkérezel, és sétálgatsz a parton, miközben ájulásig szürcsölöd a Mojito-t! Csendes, sziklás partszakaszokat kerestünk, mert merülni ott a legjobb! Csak mi voltunk az egész parton. A víz 19 °C-os volt! Nem éppen az a hőmérséklet, amiben órákig jól érzed magad! Persze, más a helyzet, ha rajtad van a búvárruha. Én is merültem. Előtte kb. 3 perc alatt elmondták mire figyeljek, és hogy kommunikálunk víz alatt. Nem bonyolították túl! Ugrás a vízbe, lent körbe néztem, úrrá lett rajtam a pánik, és pucoltam felfelé. Irány a biztos part. …hogy én csak egy csövön kapjam az oxigént?! Na azt már nem!!! Akkor és ott eldőlt, hogy én az a turista leszek, aki egész nap sétálgatva gyönyörködik a tenger szépségében, időnként megmártózik az Adria vizében, és koktélt iszogat a pálmák árnyékában. 

Valóban az lettem. Sőt, még annál is több! Egy igazi rajongója Horvátországnak. Bár, az első találkozás bűvöletében azt gondoltam ez a látvány mindent visz, és nem is sejtettem hogy mennyi káprázatos part vár még arra hogy felfedezzem! 

De, pontosan mennyit partszakaszt lehet felfedezni?

Horvátország szárazföldi partvidéke összesen 1778 km, szigeteinek száma: 1185! A szigetekhez tartozó partvidék összesen 4057 km. Tehát ezeket mind egybevetve, 5835 km felfedezésre váró tengerpart!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük